Voorbijgangers

LADYSDARKCENT-435
Foto: Marijn

Vandaag kwam het 93 meter lange superjacht Lady S voorbij. Het eerste jacht ooit met een IMAX-bioscoop (en bijbehorend certificaat) aan boord. De bioscoop heeft 12 zitplaatsen en dus kan de eigenaar hier met z’n vrouw en 10 vrienden naar Kung Fu Panda kijken. Veel plezier! ;)

ladysrdam-435
Foto: © Bruno Buisson

Voorbijgangers

JIMDEF435VBMAY2016-435d0180329_162937SG435
Drie voorbijgangers. De onderste is de 47 meter lange Femke, die momenteel getest wordt op de Noordzee.

Voorbijganger

De 73 meter lange 'Hasna' op weg naar haar eigenaar in Australië.

HASNA435

Zwemmen van A'dam naar R'dam

Maarten van der Weijden, de olympisch kampioen openwaterzwemmen, passeert hier Werkhaven Hitland. Hij zwom voor het goede doel, Vrienden van het Sophia, van Amsterdam naar Rotterdam (80 km in bijna 24 uur, deels met een bizarre stroom tegen). Diepe buiging!

_NIK5796c435
maarten435adamrdam

Voorbijganger

Vandaag kwam, dreigend als een vliegenmepper, het beroemdste brugdeel van Nederland voorbij …

BRUGDEEL435

Twee maanden eerder schreef het geschiedenis:

Voorbijganger

Groot, groter, grootst. Dit is het dan, het grootste jacht ooit in Nederland gebouwd. Deze Symphony (ik denk dat het geld op was toen de naam verzonnen moest worden;) is 20 meter langer en 2 meter breder dan de Savannah die anderhalve week geleden voorbij kwam. Met een breedte van 14 meter past ze precies in de Julianasluis in Gouda. De sluis is echter 115 meter lang en de Symphony 'slechts' 101,5 meter. Ooit zal er dus nog wel een grotere gebouwd gaan worden…

HDRcropcenter2-435
Ondanks het grijze weer was het best indrukwekkend om haar de bocht om te zien komen


Hierboven een filmpje van gisteren uit Alphen aan den Rijn.

HDR3-435

Voorbijganger

Vandaag kwam de 83,5 meter lange Savannah langs, gebouwd bij De Vries in Aalsmeer, op weg naar Rotterdam. Tip: (voor degenen die binnenkort naar de werf gaan) aan bakboordzijde zit een ‘underwater lounge’ waar vanuit de gasten vissen kunnen kijken.

_NIK6359435

JimFullSizeRender435
Gelukkig hadden we net de wilgen geknot :)

_NIK6369435


Hierboven een filmpje van vanochtend uit Alphen aan den Rijn.

Voorbijgangers

voorbij435

JRRT-435

VBG_ROOS_435

Voorbijgangers

Beetje vage foto misschien, maar vandaag kwam er om 20.15 uur een heuse iBoat voorbij. Oftewel het 78 meter lange aluminium jacht van de inmiddels overleden Apple baas Steve Jobs. Het werd gebouwd door Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer en is hier op weg naar Amerika.

jobs-ijssel-435

Ik vind er (als Apple Macintosh fan van het eerste uur) niet veel aan, maar de jacuzzi op het voordek is echt wel schitterend gebouwd. Meer zien of lezen, klik hier.

SteveJobs_Venus_whirlpool

Voorbijgangers

In de categorie 'Voorbijgangers' vandaag een foto van buitenfotograaf Lex. Die niet louter de voorbijganger zelf vastlegt, maar daar Johan ontdekt die staat te twijfelen of hij z'n opgeboeide Groningse Bol nou zal gaan inruilen of toch maar niet...

Johan-Jacht-435

Voorbijgangers

Op de achtergrond komt hier de 79 meter lange Hampshire II voorbij. Gebouwd voor een anonieme maar sportieve eigenaar. Zo kan hij abseilen vanuit z'n 25 meter hoge kraaiennest, en kan het teakhouten helikopterdek omgetoverd worden tot een speelveld voor basketbal, tennis of voetbal. Een groot net dat dan om het voordek wordt geplaatst moet voorkomen dat ie steeds achter de bal aan moet duiken. Duur trapveldje. Meer zien, klik hier.

nhamp-435

Voorbijgangers

De Julianasluis in Gouda (tussen de Hollandsche IJssel en het Gouwekanaal) krijgt een tweede (bredere en diepere) sluiskolk. Deze kan dan schepen schutten tot 14 meter breed (de huidige is 12 meter). Zover is het echter nog niet, dus moest onderstaand megajacht (102 meter lang, 14 meter breed) in 4 delen worden vervoerd op hoge pontons om zodoende het schip zelf boven de sluis uit te tillen en er doorheen te kunnen varen. Daarna worden de delen aan elkaar gelast en vaart het schip verder naar Royal Van Lent Shipyard B.V. aan het Kaageiland (Van Lent betaalt overigens 2,5 miljoen mee aan nieuwe sluiskolk).

DSC01793-435

IMG_0321-435p

DSC01796-435P

Voorbijgangers

kergi-435

Laatst kwam containerschip KERGI (uit Valletta, Malta) voorbij. Leeg, een enorm gevaarte (kijk maar eens naar het veerpontje links op de foto). Volg hem hier via z'n AIS data (klik daar op de Latitude/Longitude link).

Intocht Sinterklaas

Riva en Loeka zien de Sint voorbij varen, op weg naar Ouderkerk aan den IJssel.

RIVA-LOEKA-SINT-435

Voorbijgangers

IMG_6943-435

BUNGALOW-435_MIR

Voorbijgangers

De 'Goede Gunst' had hier bijna een nieuwe mastkloot.

DSC_2596-II-435

Als argumentatie om een luchtballon als 'Voorbijganger' te plaatsen had Sophie: 'het is toch ballonvaren'.

Voorbijgangers

Twee zeilende voorbijgangers deze keer:
een traag voorbijtrekkende tjalk en Jorrit in zijn snelle laser.

skutsje-435

JRRT-16-435

Voorbijgangers

Dit keer Voorbijgangers uit een fotoalbum van Marjolein, die zo'n veertien jaar (1991-2005) hier in de haven heeft gewoond.

OSLO-435P
Hierboven de asielboot ‘Oslo’ die in de jaren negentig aan de kade van Ouderkerk aan den IJssel plaats bood aan zo'n 280 asielzoekers

VILLA-435Lees verder...

Voorbijgangers

Hier komt het Russische vrachtschip 'Mekhanik Pustoshnyy' voorbij. Met zijn lengte van 85, breedte van 14 en diepgang van 5,1 meter aardig aan de maat. Vaak is hij te vinden rond de Noordkaap. Op het moment van schrijven is hij op weg van Wilhelmshaven (Duitsland) naar Brevik (Noorwegen). Wil je weten waar hij nu vaart, kijk dan hier bij de 'Laatst Ontvangen Positie' en klik op de 'Latitude / Longitude' gegevens.

MEKHANIK-PUSTOSHNYY-435

Voorbijgangers

In de serie 'Voorbijgangers' vandaag de Trident. Hier onderweg van 'Royal Van Lent Shipyard' aan de Kaag naar de Noordzee.

Trident-435
Meer info en foto's, klik hier.

Voorbijgangers

VERHUIZEN

Dit kwam van de zomer voorbij. En om aan te sluiten op Martine's laatste blog: botenkamp of huizenkamp?

Voorbijgangers

In de serie Voorbijgangers, allerhande drijvende zaken die (letterlijk) aan onze haven voorbij gaan. Vandaag in deel I de
Ark van Noach, die van de week op weg naar Aalsmeer aan Hitland voorbij trok.

ark-van-noah