Vissen vangen

martine-200

'We gaan vissen vangen!', klinkt het op een zondagmiddag in het voorjaar vanaf ons ponton. Vier stoere meiden uit de haven staan uitgerust met laarzen, schepnet, emmer gevuld met water en een kruisnet klaar om te gaan vissen. Er wordt afgesproken het kruisnet om beurten uit te werpen en weer op te halen. Ze hebben inmiddels allemaal meerdere zwemdiploma's dus enigszins gerust durf ik dit viertal wel te laten vissen.

Telkens wanneer het net boven komt, hangen ze met hun neuzen boven het water om hun vangst te bewonderen. Behalve wat ronddrijvend groenafval wordt er geen enkele vis gevangen. Ze komen tot de conclusie dat vanaf het dek vast meer vissen het kruisnet in zullen zwemmen. Helaas, ook hier zonder succes.

Na ruim een half uur wordt het doel aangepast. Ze gaan ronddrijvend plastic proberen te vangen. Daarin hebben de buurmeisjes meer succes want in deze hoek van de haven blijft afval na een paar dagen oostenwind altijd nog even dobberen. De vuilnisemmer op het ponton vult zich gestaag. Wat begon met een ontspannen middag vissen vangen eindigde met het milieu (onbewust) schoonmaken!