De vogelaar

martine-200

Nog niet zo lang geleden raakte ik met een natuurliefhebber in gesprek. 'Ik ben een vogelaar' legde de man uit. Met een verrekijker om zijn nek en een vogelboek in de hand struinde hij Hitland af op zoek naar bijzondere vogels. Een vogelaar. Volgens het woordenboek is een vogelaar een vogelliefhebber. Of iemand die vogels observeert. Toen ik tien jaar geleden in Hitland kwam wonen kon ik het verschil tussen een mus en roodborstje nog wel zien maar daar hield het wel mee op. Inmiddels heb ik heel wat meer vogels leren (her)kennen.

'Kijk,' zei hij en wees omhoog boven de weilanden. Een grote bruine roofvogel zweefde in cirkels. 'Een buizerd,' legde hij uit. 'En zijn roep klinkt als die van een meeuw maar dan hoger.' Regelmatig zie ik een buizerd aan de bosrand van Hitland. Rustend op een stevige tak. Of soms zomaar middenin het weiland bovenop een hek.

'En een andere roofvogel die in Hitland woont, is de torenvalk.' 'Oja,' zei ik. 'Volgens mij zie ik die regelmatig boven de dijk, biddend op zoek naar eten tussen het gras.' 'Klopt!' riep hij enthousiast. 'En vanaf het voorjaar zie je regelmatig in Hitland weer de mezen,' vertelde hij. 'U bedoelt de kool- en pimpelmezen, die zo prachtig kunnen zingen?' Verbaasd keek de man, midden 70 was hij zeker wel, me aan. 'Inderdaad, vanaf april hoor je ze weer volop zingen. En weet je welke vogel nou nog op mijn verlanglijstje staat?' Ik keek hem nieuwsgierig aan. 'De ijsvogel. Ken je die?' 'Jazeker,' zei ik. 'Dat is die prachtige felgekleurde blauwe vogel die je alleen maar in een flits voorbij ziet schieten.' 'Dat klopt, een schichtige en zeldzame vogel'. Dat ik die ijsvogel regelmatig zie, zei ik maar niet hardop. Want dan staat morgen onze achtertuin vol met vogelaars...

Tevreden liep ik weer terug naar huis. Wat een leuk gesprek. Een vogelaar zal ik mezelf niet noemen, maar ik kan niet ontkennen dat ik al meer vogels ken dan een gemiddeld stadsmens. En wat woon ik toch mooi en hoe heerlijk om zo'n diversiteit aan vogels te leren kennen.

bosvogels435