Het boek is uit!

Gisteren was de boekpresentatie in ons buurthuis. Een groot feest vol met huidige, maar ook voormalige bewoners van de haven en uit de wijde omgeving. Maar bovenal met de langverwachte aanwezigheid van HET BOEK. Het was heel spannend. Wij zagen het afgewerkte exemplaar namelijk gisteren zelf ook pas voor het eerst, maar het resultaat was precies geworden wat we al die tijd voor ogen hadden gehad: een chique en schitterend boek. Echt iedereen was dol enthousiast, en de geïnterviewden zelfs stiekem een beetje trots. Karel en Corrie (Haven van Hitland bewoners van het eerste uur) kregen het eerste exemplaar.

Vandaag heeft Lex de boekhandels bevoorraad en stonden we gelijk al in het AD Rotterdams Dagblad. Marjolein staat helaas niet op de foto omdat ze moest werken (maar die staat als BN-er al vaak genoeg in de krant). En voor alle duidelijkheid, het vroor 4 graden en de wind was Oost.


klik op artikel voor een grotere versie

Speedmaster

Vanmorgen stond ik oog in oog met een heuse Heidelberg Speedmaster 74. Oftewel de drukpers waar ons boek momenteel op gedrukt wordt. We gingen voor een persafstemming, maar er viel weinig meer af te stemmen. Hij was gelijk goed en in 1 keer op kleur. Het boek wordt gedrukt in 2 kleuren, te weten: zwart en een speciale warm grijze kleur. Deze warme grijs bestaat uit wit, zwart en rood. Een beetje rommelen met 1 van deze 3 kleuren geeft dan natuurlijk gelijk een totaal andere uitstraling. Maar we hadden er niets meer aan toe te voegen, draaien met die hap! En nog steeds op schema dus.

Het is ietsje meer, mag dat?

Het aftellen is begonnen. Momenteel worden de drukplaten vervaardigd, en zal begin van de week de pers gaan draaien. Een raar idee dat we nu niets meer kunnen veranderen, maar ook wel lekker. Alleen, hetgeen vroeger onze slager van de hoek altijd zei: ‘Het is ietsje meer, mag dat?’ gaat nu ook voor ons boek op. In plaats van de begrootte 168 is het boek uiteindelijk op 192 (!) pagina’s gekomen. Aanzienlijk meer kosten dus ook, en aangezien de subsidie op een 50/50 basis was, betekent dit dat ons aandeel ook flink is gestegen. Eerder hadden we verzonnen dat alle betrokkenen een gratis boek zouden krijgen, maar daar moeten we nu helaas vanaf zien (naast honderden vrijwillige uren, gaat er namelijk ook nog aardig wat extra geld van ons in zitten).

We verwachten op 17 december in het buurthuis (iedereen is trouwens welkom!) echt wel voldoende boeken te hebben, maar omdat de oplage toch beperkt is (en omdat het gewoon handig is) bestaat ook de mogelijkheid om DEZE WEEK (t/m zondag 9 december) geld over te maken op de giro van Belang Ver-Hitland, gironummer: 737104. Onder vermelding van je naam (van degene die ze komt ophalen), het boek ‘Haven van Hitland’ en het aantal dat je er wilt kopen (€25,- per boek). Ze liggen dan de 17de voor je klaar in het buurthuis! En, stop maar met zoeken want een mooier kerstcadeau ga je toch niet vinden.

Tot ziens op 17 december in het Buurthuis Ver-Hitland tussen 17.00 en 19.00 uur, aan de Groenendijk tussen nummer 166 en 192 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Definitieve datum!

De definitieve datum van de boekpresentatie is bepaald. Het is niet de woensdag geworden die al los vast aangekondigd was, omdat Marjolein dan een kerstshow gaat doen met Jan Rot. Maar het is geworden: MAANDAG 17 DECEMBER van 17.00 tot 19.00 uur in het buurthuis Ver-Hitland te Nieuwerkerk aan den IJssel (naast het voetveer naar Ouderkerk). Verdere info volgt nog, maar de dag kan vast in de agenda’s en het boek vast op de verlanglijstjes voor de kerstman.

Op schema ...

Na een hectische week is de definitieve lay-out bepaald (op het lettertype voor de onderkoppen na). Vanaf maandag start dus op dit stramien de opmaak, en liggen we mooi op schema. De richtdatum van de presentatie (pin ons er niet op vast, maar zet hem alvast met potlood in je agenda) is woensdag 19 december. Van de week starten de gesprekken over promotie, distributie, presentatie etc.

Verlost

Na een week zonder al te veel slaap hadden we vannacht om 3 uur eindelijk de spullen compleet. Roos had er zelfs 2 dagen voor vrij genomen en Lex en Don leken van de week wel een Siamese tweeling. Maarrrr, vanochtend zijn de teksten en foto’s opgehaald door de drukker die er gelijk mee aan de slag ging. Ergens volgende week krijgen we wat proefpagina’s ter keuring op lay-out. Als dat er goed uit ziet gaan ze door met de rest van opmaak (rond de 168 pagina’s). En wij gaan intussen nadenken over publiciteit, verspreiding etc. Wordt vervolgd.

Een datum ...

Vanmiddag hadden we eindelijk een afspraak met een drukker en een bevriende uitgever die het een en ander gaat begeleiden. Deze mannen raakten gelukkig ook heel enthousiast over het boek en zo zijn we tot een overeenkomst kunnen komen! De redactie legt momenteel de laatste hand aan de inhoud (tekst en foto’s) en afgesproken is dat we dat uiterlijk eind oktober inleveren. Dan gaat het in november naar de vormgever (die onderhandelingen lopen nog) en vervolgens gaat iedereen er echt alles aan doen om het boek nog VOOR DE KERST klaar te hebben (presentatie uiterlijk 20 december). Dus nog geen cadeautjes kopen want het boek zit er nu echt aan te komen. We houden jullie op de hoogte.

Tot slot nog even reclame maken voor redactielid Marjolein haar nieuwe cd en theatershow. Klik op cd hoes voor extra info.

De zon ...

Daar zijn we weer. Het duurde even voordat de herziene subsidie aanvraag was goedgekeurd omdat dit precies in vakanties van enkele belangrijke schakels viel. De nieuwe aanvraag is nu goedgekeurd, maar er blijft (ondanks het mooie sponsorbedrag) toch nog een aardig gat in de begroting zitten. We hebben de knoop nu doorgehakt en besloten om dit zelf voor te gaan schieten, en hopen (ahum verwachten) dit natuurlijk met de verkoop van de boeken weer terug te krijgen. Om dit gegeven voor ons iets meer zekerheid te geven, gaan we hier wellicht binnenkort een oproep doen om vast op voorhand (tegen een gereduceerd tarief?) wat boeken te kunnen bestellen. Dit doen we pas als er een datum van uitgifte is bepaald en we al een beetje kunnen laten zien hoe het boek er uit zal gaan zien. Over 2 weken zitten we om de tafel met de drukker/vormgever en kunnen we wellicht zo’n datum gaan bepalen. Kortom de zon gaat weer schijnen voor ons havenboek, zoals ook hierboven op de prachtige foto van Jan Kruithof.

Uitgevers ...

Op onze zoektocht naar uitgevers raakten we onlangs in gesprek met een gerenommeerde uitgever, en raadt eens wat hij ons adviseerde. Hij zei: ‘Niks uitgevers, gewoon lekker in eigen beheer uitgeven joh!’ Over deze optie hadden we wel eens gedacht maar dat zou wel weer veel rompslomp met zich mee gaan brengen en daar wilden we nou juist een keer van af. Aan de andere kant is het voor het boek waarschijnlijk wel de beste optie, want we gaan het aantal pagina’s waarop we jaren terug alles begroot hebben ruimschoots overschrijden, waardoor de prijs natuurlijk ook veel hoger uitvalt en we het eigelijk wel zonder uitgever zouden moeten uitbrengen.

Kortom, we gaan eerst te rade bij onze subsidiegevers om goedkeuring op ons nieuwe plan te krijgen. Iedere verandering moet je namelijk melden zodat we later niet in de problemen komen en de rest van het subsidiegeld niet zouden krijgen (we hebben immers nog slechts een deel gekregen). Als die subsidiegevers akkoord zijn, gaan we eindelijk om de tafel met de drukker en de vormgever die we op het oog hebben en melden we ons dan ook weer hier op deze pagina. Tot dan!

Weer in de krant ...

Er blijken toch wel aardig wat uitgevers te zijn, nu nog diegene vinden die het beste aansluit bij wat we willen. Die gesprekken gaan we komende tijd voeren en we houden jullie hierbij op de hoogte. Er is trouwens de laatste tijd best veel positieve media aandacht voor de haven en het boek. Zo ook vandaag in het AD, waar we een hele (full colour!) pagina hebben gekregen. Klik op onderstaande foto voor een grotere versie.

Zwarte dag ...

Een zwarte dag in ‘the making of’ van het boek over de Haven van Hitland.

De spanningen rondom geld, vormgeving en eerder gemaakte (of juist niet gemaakte) afspraken hebben er toe geleid dat het boek niet uitgegeven gaat worden onder de paraplu van Duo Duo. Hetgeen een flinke domper op de feestvreugde is, omdat we dachten (na jaren van verzamelen en vergaderen) dat we er bijna waren.

Uiteraard geven we niet op en zullen we niet rusten tot er een kwaliteitsboek over de Haven van Hitland in de winkel ligt. Op zoek dus naar een nieuwe uitgever ...

Boek en Pasen

Het boek lijkt een soort van levenswerk te gaan worden, en kost nog steeds veel tijd. Verhalen, opzet en fotomateriaal worden non stop bijgewerkt. Zal dus ook wel weer geen Mei worden dat het boek uitkomt, maar uitkomen gaat het. Ook het financiële aspect kost veel tijd en creativiteit. Alles was gebaseerd op offertes uit 2004 en het is er allemaal niet goedkoper op geworden. Aangezien we geen concessies aan de kwaliteit willen doen zullen we bijvoorbeeld wellicht aan de kwantiteit (oplage) iets moeten doen. Hier zij we nu momenteel volop over bezig.

Maar ondanks dit al hebben we nog wel tijd gevonden om het traditionele paaseitjes verstoppen op de parkeerplaats gewoon door te laten gaan.

Vergadering

Tsja, niemand heeft gezegd dat het maken van een boek alleen maar leuk zou zijn. Aangezien binnenkort de eerste aanbetalingen gedaan dienen te worden (drukkerij, vormgeving etc.) ging het vanavond grotendeels over de financiële kanten van het boek. Het streven is om, nadat alle boeken zijn verkocht, quitte te spelen. Geen winstoogmerk dus. In het hele kostenplaatje van het boek zit de opbrengst van de verkoop van het boek al meebegroot, terwijl dat geld er nog niet is en dus moet worden voorgeschoten. Een risico dus. Om dit risico nou zo klein mogelijk te maken, is het de komende tijd dan ook zaak om hier iets op te vinden. We denken bijvoorbeeld aan intekenlijsten, waarop mensen alvast een aantal boeken reserveren, zodat dat geld sowieso vast is gedekt. Als er mensen zijn die dit lezen, en hier nog wat ideeën aan toe kunnen voegen zijn deze ideeën meer dan welkom. Reageer dan a.u.b. met uw of jouw suggestie. Iedere suggestie is welkom.

Tot slot werden er vanavond nog enkele boekverhalen besproken, en hebben we een selectie gemaakt uit de interieurfoto’s die van de week gemaakt zijn. Werd het toch nog gezellig.

Vergadering

Nou, Dick heeft de verhalen ingekort en aangepast. Het heeft langer geduurd dan gepland, maar hij was dan nog ook druk bezig met de nieuwe theatervoorstelling van Marjolein (Solex). Hij had het er echter knap moeilijk mee, want de verhalen zijn vaak zo mooi dat hij er eigelijk niet meer in kon en wilde snijden. Er is dus ook maar betrekkelijk weinig uit. We hopen dan ook dat we alle verhalen kunnen handhaven, want met de vele (ook prachtige) foto’s zou het anders wel eens te veel kunnen worden. Het lettercorps kan natuurlijk ook niet al te klein, en qua aantal pagina’s kunnen we tot zo’n maximaal 144. Nog een katern extra zou echt te duur worden. Het wordt straks dus nog spannend als de vormgever aan de slag gaat en de definitieve lay-out is gemaakt.

De laatste kleine aanpassingen in de verhalen worden momenteel nog door Aad gedaan, en de vraag rees of er wellicht ook nog wat interieurfoto’s van schepen gemaakt moeten worden. Dat vinden een hoop mensen toch erg leuk om te zien. De buitenkant kunnen ze al zien, maar de binnenkant natuurlijk niet. En zo gaat Lex gaat dus van de week weer met zijn camera op pad. Bij de volgende vergadering (7 maart) zou dus echt eindelijk AL het materiaal compleet moeten zijn ...

klik-hier-voor-de-blogs-van-2006