Vergadering

Het maken van het boek gaat steeds meer lijken op een klus aan boord van een schip. Je schat iets in op een dag, en het blijkt dan vaak meer dan een week werk te worden. Maar ja, je hebt dan wel wat. Zo ook met dit boek, waarvan we de dag van uitgave reeds meerdere malen hebben moeten bijstellen. Dat moment staat nu op begin mei. Alles is er aan gelegen om dat te halen, want in de zomer koopt natuurlijk niemand een boek, en dan zit je zo weer na de vakanties (lees: geld op). We hebben vanavond zo'n 90 procent van de foto's een plek bij de verhalen gegeven. De verhalen zelf zitten nog bij Dick om in te korten en leesbaarder te maken. Hierna moeten de persoonlijke aanpassingen van de geïnterviewden nog worden doorgevoerd, en moet de eindredactie er nog eens doorheen. Dan pas zijn ze klaar voor de vormgever. Wordt vervolgd, maar nu eerst… oliebollen!

Vergadering

Dick is momenteel de laatste hand aan de teksten aan het leggen (zie vorige vergadering), en wij zitten nu in de fase dat we de mooiste plaatjes bij alle teksten moeten zoeken. Dit blijkt (maar dat is inmiddels niets nieuws meer) best veel werk. We zijn vanavond nog niet op de helft gekomen. Binnenkort dus nog maar even een heerlijk avondje lang doorzetten, en dan kan de vormgever aan de slag.

Ondertussen was ook de Sint gesignaleerd de haven. Alwaar hij na zich te hebben opgefrist aan boord bij Anton, Ria en Daan acte de présence zou geven in het buurthuis.

Vergadering

Vergaderd bij Rosana. Het beeldmateriaal is nu zo goed als compleet. Ook (bijna) alle teksten zijn inmiddels gelezen door de geïnterviewden en gecorrigeerd waar nodig. De tekst in de huidige vorm (soms platte spreektaal, en niet altijd even samenhangend) blijkt bij sommige mensen toch gevoelig te liggen. Na heftig debatteren (het is tenslotte verkiezingstijd) hebben we besloten om Dick te vragen om er toch nog eens helemaal doorheen te lopen. Om, naast de aanpassingen die de mensen hebben opgegeven, ook nog eens te kijken naar doublures, vele pauzewoorden, corrigeren van taaltechnische fouten met behoud van spreektaal/dialect, en simpelweg de minst interessante passages te schrappen omdat we gewoon veel te veel tekst blijken te hebben. Kortom, de ziel en spreektaal van de mensen moet zeker behouden blijven, maar de leesbaarheid kan omhoog.


Met appeltaart van Dudok. Roos begrijpt het echt helemaal.

Vergadering

Vandaag vergaderd bij Lex. Het werd een lange zit.

We hebben elkaar de laatste tijd veel gezien, gebeld en gemaild. Iedereen stopt er (soms meer dan hem of haar lief is) enorm veel tijd in. De vergaderingen worden heftiger. Soms keihard lachen, soms keihard schreeuwen, het voelt al bijna als familie.

Oral History (ofwel mondelinge geschiedenis) blijkt een van de moeilijkste takken in de literatuur te zijn. Het feit dat Marjolein alle interviews gedaan heeft en er nu een soort van uitgeschreven moet worden, zodat de geïnterviewde zich direct tot de lezer lijkt te richten, is dus erg moeilijk maar wel heel erg mooi. Gezien de enorme input, blijkt het dus nog veel meer werk te zijn dan aanvankelijk gedacht. Aangezien we nu ook wel doorhebben dat het een prachtig boek kan gaan worden en afraffelen niet in onze aard zit, moeten we bekennen dat de streefdatum van begin december geen haalbare kaart meer blijkt te zijn. Het zal dus wel voorjaar worden. Kunst laat zich niet dwingen.

Computer Crash ...

Dick van den Heuvel, de schrijver die de verhalen aan het redigeren is, heeft een Computer Crash gehad. De prijs die je soms betaalt in ruil voor technologie. Hij gaat als een speer opnieuw beginnen, en hoopt snel weer klaar te zijn. Het wordt in ieder geval spannend ...


de haven zoals te zien op Google Earth

Vergadering

Grove beeldselectie gemaakt. Vele uren bladeren door honderden oude en nieuwe foto's, dia's, kopietjes, documenten en soms zelfs glasplaten (=voorloper van het negatief, kan je nagaan).

Vergadering

Veel afspraken gemaakt. Verzamelen van de laatste spullen. Adri den Boer gevraagd om het exacte ontstaan van de werkhaven in kaart te brengen. En Lex gaat de nog ontbrekende foto's proberen te maken, hetgeen niet meevalt aangezien sommige (reeds geïnterviewde) ex-bewoners moeilijk zijn te traceren.

Cultuurmarkt

Aad (uitgeverij Duo Duo) en Rosana waren met een kraam aanwezig op de Cultuurmarkt in Capelle op zaterdag 2 september jl.
Oud wethouder van Capelle, Wim de Bruijn, maakte de foto. Aad blijkt hem al meer dan 60 jaar te kennen. De dag leverde vooral enkele contacten op, hier en daar verkocht Aad een boek. Hans de Vlaming bezocht de kraam en meldde dat hij al foto's had ingeleverd bij Marjolein.

Vergadering

Veel besproken. Dick kan ieder moment klaar zijn met de verhalen. Dan snel lezen en kijken wat bruikbaar is, en waar eventueel nog foto-materiaal bij moet. Lex gaat toch nog wat situaties in de huidige vorm fotograferen om te kijken of een voor- en na-tje wellicht leuk is. Ook nog oproep doen voor oude foto's van de schepen waarvan de huidige eigenaren zijn geïnterviewd. Zaterdag a.s. heeft Aad een kraam gehuurd op de Capelse boekenmarkt om wellicht nog meer foto's en verhalen van langslopers te krijgen. Kortom de vaart zit er goed in.


foto: Hans de Vlaming

Vergadering

Ditmaal een overleg tussen alleen Aad en Lex aangezien de rest op vakantie is. Kopietjes van alle foto's worden doorgekeken op bruikbaarheid. Het originele materiaal moet weer bij iedereen opgehaald worden (aangezien het meeste weer teruggegeven is omdat het subsidie verhaal lang op zich liet wachten). Verder moet er een duidelijke grens worden getrokken van het gebied wat er in komt en wat niet meer. Misschien leuk om van wat locaties op oude foto's de huidige situatie ook te fotograferen. En als het goed is gaat Dick van den Heuvel als hij terug is van vakantie, met de texten aan de gang (texten zijn zo hopelijk eind augustus klaar). Verder hebben er in flink wat kranten stukjes en oproepen gestaan. Naar aanleiding van deze oproepen hebben we toch al weer een paar bruikbare reacties via deze site mogen ontvangen.

Vergadering

Elkaar weer gezien, dit keer aan boord van het ms Jura. Besloten om toch nog wat extra kranten te benaderen voor een oproep. Wie weet mis je straks anders net die ene foto of dat ene verhaal. Dick van den Heuvel is bereid gevonden om de verhalen te lezen en te bewerken waar nodig (en hier zijn wij heel erg blij mee!). Verder werden foto's bekeken en besproken, en nog wat nieuwe afspraken gemaakt. Nog een interview met een heusche burgemeester die hier ooit heeft gewoond en nog wat onderzoek naar extra achtergrondinformatie betreffende de haven. Release datum staat nog steeds op begin december. Iedereen een beetje huiswerk mee, en een datum voor een volgend overleg geprikt.

Vergadering

Veel besproken, zowel inhoudelijk als promotioneel. Dick van den Heuvel gaat (hopelijk, want we wachten nog op zijn accoord) zich werpen op de texten. Dick is professioneel schrijver van vele jeugd- en dramaseries, televisiefilms, theaterstukken en musicalbewerkingen. Lex en Aad werpen zich komende tijd op de foto's. Een grove planning wordt ook gemaakt. Het streven is om begin december 2006 het boek in de winkel te hebben. Begin september zal de inhoud dus bepaald moeten zijn en kan de vormgeving beginnen. Don ziet geen kans om dit te gaan doen, en uiteindelijk is besloten om dit bij Rick Vermeulen onder te brengen. Rick (zeer bekwaam vormgever) heeft trouwens al meer boeken voor DUO / DUO op zijn naam staan. Tot zover.

Stuk in het Kanaal

Het eerste stuk staat in de krant! Klik hier voor een grotere (leesbare) versie.

Elkaar weer gezien en een foto gemaakt

Foto voor de krant gemaakt bij Roos aan boord (komt als het goed is woensdag in het Kanaal). Plannen weer afgestoft en wat taken verdeeld. Volgende vergadering is op 7 juni, met de uitgever erbij.

Foto voor de krant

De eerste krant heeft zich gemeld. Vanochtend om 11 uur zouden we op de foto gaan voor in het 'Kanaal'. Marjolein was echter vannacht ziek thuis gekomen, en moet vanavond haar laatste Berini's voorstelling ooit gaan spelen. Fotosessie wordt dus geannuleerd. Misschien morgen ...

Subsidie aanvraag is goedgekeurd!

Na vele aanvragen bij verschillende instanties kwam vandaag het bericht dat de subsidie is goedgekeurd! De spullen kunnen weer afgestoft, en de eerste vergaderafspraken worden alweer gemaakt. Zo'n vier-en-een-half jaar nadat Marjolein de eerste aanzet had gegeven, lijkt het er dan toch nog van te gaan komen.